05 mei

Buizerdbroedseizoen

IMG_2563

Het broedseizoen van de buizerd is weer begonnen. Dat brengt met zich mee dat de buizerd zijn nest wil verdedigen en niemand in de omgeving van dat nest duldt.
De buizerd is een grote en gezette roofvogel, die meestal zittend op een paaltje of laag in een boom, in of bij open landschap gezien wordt. Ook zie je hem dikwijls hoog in de lucht rondcirkelen. De buizerd heeft een licht- tot donkerbruin bovenkleed met een duidelijke “V” op zijn borst. Als een buizerd een scheerduik boven jou als hardloper maakt ervaar je dat waarschijnlijk als bedreigend. De vogel voelt zich met name door jou bedreigd en wil haar jongen in het nest in broedtijd (ca 3 weken) beschermen met haar gedrag. De meeste aanvallen zijn echter schijnaanvallen: het voelt evengoed bedreigend! Vooral hardlopers en wielrenners moeten het ontgelden.
Wat kun je doen om een aanval te voorkomen en wat doe je als je wel wordt aangevallen?
Enkele tips:
• Vermijd de directe nestomgeving (100 meter is voldoende) gedurende het broedseizoen (mei/juni); kies een andere route als je weet waar een buizerd (ongeveer) zijn nest heeft.
• Kijk goed om je heen: Dit is een beetje lastig voor ons als lopers, maar buizerds vallen vaak van achteren aan. Ben alert als je iets achter je hoort en probeer bij een (schijn)aanval de roofvogel aan te kijken: vogels die zich aangekeken voelen vertonen veel minder agressief gedrag.
• Zorg voor gezelschap: de kans op een aanval neemt af als je in een groepje loopt (twee personen is vaak al genoeg).
Schrik de vogel af met geschreeuw of zwaai met je armen boven je hoofd.

2 thoughts on “Buizerdbroedseizoen

Geef een reactie