07 apr

Te veel hardlopen slecht voor gezondheid

Te vaak en te veel hardlopen verkort de levensverwachting.wielrenner Dat stellen Amerikaanse artsen van het Cardiovascular Research Institute in Allentown deze week op het jaarlijkse congres van het American College of Cardiology. De onderzoekers gebruikten gegevens van 3.800 mannelijke en vrouwelijke hardlopers. Geheel volgens de verwachting hadden mensen die niet of nauwelijks aan sport deden een lagere levensverwachting dan zij die wel sporten. Opvallend was echter dat personen die te veel hardliepen, ook minder oud werden. De optimale hardloop hoeveelheid ligt tussen de 1 en 2,5 uur per week, verdeeld over twee of drie keer, zo schatten de onderzoekers. Meer dan dat, en het wordt ongezond. De Amerikanen konden er niet achter komen waarom de levensverwachting van de veel-lopers lager lag. Voor de hand liggende verklaringen als hartproblemen door overbelasting bleken het verschil niet te verklaren. Waarschijnlijk, zo stellen de wetenschappers, is algehele slijtage de belangrijkste reden. De onderzoekers adviseren mensen die per se de marathon willen lopen, dat bij een keer te houden. Langer dan een uur achter elkaar hardlopen is volgens hen niet meer gezond.

2 thoughts on “Te veel hardlopen slecht voor gezondheid

  1. Hoi Hans,

    Ik las dit berichtje onlangs ook op Nu.nl. Vreemd want vorige week las ik in een ander artikel dat hardlopers 6 jaar ouder worden dan niet-hardlopers… Wie moeten we nu geloven?

    Nu ik geblesseerd ben geloof ik het artikel wat Hans op de Hit-site heeft gezet. Als ik weer hersteld ben geloof ik weer graag dat we zes jaar ouder worden dan de rest 😉

  2. Nou, Hans, dat klink niet heel hoopvol. Maar deel je deze uitslag met ons zodat wij een goed excuus hebben..of? Ik weet niet of ik me er aan kan houden, hoor. Ik zie je vanavond bij de training weer!

Geef een reactie