25 jun

Gennep, here we come!

Vlak voor de finish

Vlak voor de finish

Moet het weer? Ja, het moet weer. Een laatste test voor de zomer. Het wordt de 10km van de Genneperhuijsloop. Zaterdagavond, 20 juni, 20.00 uur. Mooie tijd, als het warm weer wordt dan is de ergste warmte er wel van af. Oh, Gaby wil wel hazen.  PR verbeteren. Wil ik dat wel? Jee, dan moet ik weer hard gaan. Nou, toe maar dan. We gaan lopen op 4’30”/km. Ik kijk eens om me heen. Lange mannen in het startvak, een enkele jonge vrouw. Is er concurrentie in de categorie vrouwen 45+? De enige vrouw die er snel uitziet is lang en smal met lange benen. Leeftijd onbestemd. Op het nest op de schoorsteen van het oude stadhuis staan twee ooievaars, ook met lange benen. Ze schijten laatdunkend naar beneden, vlak naast de start/finish. Gaan nu maar, wegwezen! Maar niet te snel starten. Gaby kijkt regelmatig op zijn klok en murmelt de tijd, 4’30”. Lekker tempo zo in het begin. Vlot het dorp uit, taludje op en vort, richting de Niers en de Maas. Vormt er zich een groepje achter ons? Tempo is goed, we stampen door. Verdorie, een graspad tussen de akkers. Daar ben ik voorzichtig, let op de enkels, en ik verlies snelheid. Jammer dan. Op de weg het tempo weer oppakken. Waar zijn we in s’ hemelsnaam? Waar is dan dat Genneperhuijs?  Er zijn geen kilometeraanduidingen. Mijn adem gaat in een hogere versnelling. Gaby loopt steady en roept zo nu en dan 4’31”, gaat goed, 4’29”, 4’35”, als we zo doorlopen wordt de eindtijd 45’30”. Ik vind het goed. We halen wat mannen in en ook de tweede vrouw. Na 5km weer passeren we weer de Markt en beginnen we aan het tweede rondje. Dat is een tegenvaller, moeten we weer over dat graspad! In de verte loopt de eerste vrouw, oranje shirtje, blauwe broek. Gaby zegt die gaan we inhalen. Oh, nee, dat is nog een heel eind. Maar jawel, we kruipen langzaam dichterbij. Het flapperende blauwe broekje slaat af van het hoofdpad, wij ook. “Nee!” roept een vrijwilliger aan de route, “Verkeerde pad, hierheen!”. Wij draaien om en lopen dan voor de eerste vrouw weer terug. Waar blijft ze? Ze blijft weg en Gaby stelt gerust, ze loopt steeds verder achter ons. De laatste twee kilometers zijn in zicht. “Versnellen”? vraag Gaby. Nee, dat bewaar ik wel voor de laatste kilometer. Gaby houdt het tempo goed vast, ik ook, hoewel de afstand tussen ons een beetje groter wordt. Mijn ademhaling gaat weer een versnelling hoger, lichte misselijkheid. De laatste bochten komen eraan. De finishboog en speaker komen in zicht, dan het laatste beetje energie eruit geperst. De speaker gilt, ja, ja, gaat het lukken onder de 46 minuten? Ik wordt geklokt op 46’01. Mijn eigen klokje laat 45’58” zien. Die van Gaby ook,  maar met nog 100m extra. De 45’20” hebben we niet gehaald, maar gecorrigeerd met de extra 100m en de verloren seconden op het graspad kom ik nog heel behoorlijk uit! In ieder geval mijn tweede beste tijd op de 10km, 1ste vrouw 45+ en 1ste vrouw overall! Wat wil je nog meer, met dank aan Gaby!

PS 2e vrouw op 1 minuut achterstand gelopen

20 juni 2015

05 jun

Onweer

Hardlopen kan altijd, overal en onder (bijna) alle omstandigheden, echter bij onweer zal niemand de deur uit gaan voor een lekkere training maar wat kun je doen als je door onweer wordt overvallen als je onderweg bent?

Wanneer schuilen?
Met de ’tien secondenregel‘ kun je inschatten wanneer je moet schuilen: als er minder dan 10 seconden liggen tussen de bliksemflits en de donder, dan is het onweer gevaarlijk dichtbij. Is de tijd tussen flits en donder korter dan drie seconden dan zit je er midden in.

Waar schuilen?
Ben je op een veld? Verlaat het terrein onmiddellijk en wacht tot de bui voorbij is. Het best schuil je in een gebouw (bv. de kantine, kleedkamers…), weg van de ramen. Sluit ramen en deuren en blijf weg van de ramen. Blijf ook uit de buurt van stromend water en ga zeker niet douchen. Een carport, een afdak, een open schuilplaats en dergelijke biedt geen enkele bescherming. Schuilhutten zijn uitsluitend veilig als ze voorzien zijn van een bliksemafleider. Ook een volledig metalen auto is een goede schuilplaats. Die vormt door zijn constructie een &l squo;Kooi van Faraday’. Sluit ramen, schuifdak en deuren. Een cabrio of een auto uit kunststof is niet veilig.
Verlaat je schuilplaats niet eerder dan het moment waarop tussen bliksemflits en donder meer dan tien seconden zit.

Wanneer er geen schuilplaats in de buurt is
Blijf uit de buurt van hoge bomen, lantaarnpalen, torens, hoogspanningsleidingen, open water, speeltuigen, enz. Blijf minstens op 3 m afstand van hekwerken of afrasteringen. Ga niet op het hoogste punt van de omgeving staan en maak jezelf klein* als je zelf het hoogste punt van de omgeving bent. In een groep loopt je een groter risico op blikseminslag: Blijf  niet bij elkaar maar zoek beschutting of blijf minstens 3 m van elkaar: * ga gehurkt op je tenen zitten, sla de armen om de knieën, het hoofd zo laag mogelijk, de handen over de oren en de voeten tegen elkaar. Ga nooit plat op de grond liggen. Hurk zo mogelijk in een greppel.

Bron: sportzorg.nl

 

01 jun

Hitweekend Stramproy 2015

Het was weer super gezellig het afgelopen weekend in Stramproy. We hebben genoten van de hartige taarten, de vlaai, de appeltaarten,  het boogschieten,  de kaasfondue,  de muziek van Rob,  de open haard, de  wijntjes, de lange wandeling, de gebakken eieren met spek en ga zo nog maar even door.

Volgend jaar hopen we (27-29 mei 2016) naar Zandvoort Villa Terrepanache te gaan. Zet het maar gewoon vast in je agenda!!!

Klik hier voor belachelijk veel foto’s én filmpjes (zoeken we binnenkort wel uit…)

  kaasfondue selfie